Odmevi zakoncev na duhovni vikend 2014

BLAGOR NAMA

Letos so duhovne vaje za zakonce potekale  v Kančevcih od 26. 9. 2014 do 28. 9. 2014. Kančevci so prav posvečen kraj, kjer se telo spočije in duša napolni.

Zakonci smo smeli pripeljati tudi naše najdražje otroke, kjer smo imeli poskrbljeno varstvo. Tako sem ob prihodu spremljala male nagajivčke kako z veseljem hitijo novim dogodivščinam naproti.

Sama sem šla na duhovne vaje brez večjih pričakovanj. Želela sem najti notranji mir, povezanost z Gospodom, s sabo, z možem in hčerkico.

V petek je bil uvodni večer, kjer smo se vsi udeleženci predstavili in spoznali temo duhovnih vaj. Duhovni vodji sta bili s. Veronika Verbič in s. Polonca Majcenovič. Druženje je potekalo v miru in v zaupanju. Pričeli smo s pesmijo, ki nas je vse razvedrila. Seznanili smo se z letošnjo temo, ki se je glasila Blagor nama. Moram priznati, da nisem nikoli točno vedela kaj sploh so BLAGRI.

Blagri so najprej Jezusovo življenjsko vodilo. Šele nato jih z besedo in življenjem predstavi nam. Lahko jih živimo tukaj in sedaj. Blagrovan je srečen, blagoslovljen, blažen.

Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.

Ubogi v duhu smo, ko se zavedamo svoje majhnosti, ranljivosti, šibkosti, ko sprejmemo svojo nemoč in odvisnost od drugega ter se z zaupanjem obrnemo k njemu. Sama ne zmorem vedno pokazati svoje ranljivosti, se zaupati ter prepustiti. Opažam, da je Gospod vedno z mano tudi takrat ko moj mož”zaspi” sama pa si želim, da je buden ob meni. Tekom srečanja smo imeli posvečen čas za pogovor z zakoncem in za molitev.

Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali.

Krotek je kdor je pravičen, ne zavida in se ne jezi nad uspehi krivičnih, se ne maščuje z nasiljem in vztraja v zvestobi Bogu. Krotkost je v ljubezni, ki vključuje spoštovanje, prijaznost, dobroto, izključuje polemiko, obsodbo, maščevanje … Sama  doma ne uspem vedno ostati mirna in na pravi način izraziti jezo. Tudi zavist se prikrade. V soboto zvečer je imel nadškof Turnšek  blagoslovljeno sveto mašo za nas zakonce. Imeli smo prav tako možnost svete spovedi, ki jo je vodil gospod nadškof.

Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.

Če je moje srce čisto, mi omogoča gledanje Boga- povsod, tudi v sebi, v sozakoncu, v otrocih … Pomeni pristnost- biti to, kar sem. Sama prosim za milost, da vidim Boga v sebi, v možu, v otroku. Takrat kadar mi je dana čutim mir, ljubezen, toplino … Tako smo v nedeljo zaključili z zadnjim blagrom in za konec nam je bila podarjena še ena prelepa sveta maša, ki je bila posvečena tudi našim otrokom.

Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.

V stari zavezi je Bog usmiljen v Novi zavezi pa apostol Janez pravi: Bog je ljubezem. Odpustiti drugemu še preden se kesa, je velika zmaga nad seboj. Samo tisti, ki zmore odpuščati, zmore resnično ljubiti. Gospod je usmiljen z mano, ker sem grešna. Sama se trudim in želim priti naproti sozakoncu, bližnjim in jim pomagati. Duhovno vodenje smo ovrednotili in podelili naše vtise. Sveti duh nas je vodil in nam milostno napolnil naše duše  z mirom, ljubeznijo, spoštovanjem, vero …

Torej moja pričakovanja so se popolnoma uresničila. Blagor meni in moji družini, da smo bili deležni Božje bližine. Hvala vsem za podarjenje osebne izpovedi in izpovedana čustva.

IMG_2347

Barbara H.

—————————

Odmevi

Po preživetem duhovnem vikendu v naši družini še vedno odzvanjata mir in nova moč za naprej. Počutimo se bolj povezani in z zaupanjem v božjo pomoč. Še posebej sva spoznala, kakšno bogastvo je Sveto pismo, če je spremljano z dobro razlago in premišljevanjem. Zdaj veliko bolj razumeva blagre, jih še premišljujeva in jih poskušava živeti. Zelo lepo nam je bilo! Zelo smo hvaležni vsem, ki ste nam omogočili ta vikend. Hvala :).

Andreja in Dejan
—————————

Na ta duhovni vikend sva se odpravila z zavestjo, da odhajava na “letni remont” najinega odnosa, kjer bo priložnost, da malo “spihamo prah” z bolj zanemarjenih kotičkov in utrdiva najin odnos. Nisva vedela točno, kaj bo vsebina, prepustila sva se in zaupala voditeljici/cama. In dobila sva natančno tisto, kar sva potrebovala. Sveti Duh deluje! ;)) Druženje s podobno mislečimi pari (in družinami) pa daje občutek “normalnosti” in olajšanja v lepih in včasih malo težjih trenutkih. Poleg tega pa je zgolj nama posvečen čas velika dobrina in dobra naložba, saj v delovnem in družinskem tempu tega primanjkuje.  Vredno udeležbe!
Anica in Primož
“Tudi letos sva se udeležila duhovnega vikenda za zakonske pare z otroškim varstvom v Kančevcih, ki jih vsako leto vodi s. Veronika Verbič. Izkušnjo, ki sva jo lani dobila, sva želela ponoviti tudi letos. Srečanje nama predvsem predstavlja odmik od vsakdana, ponovna vzpostavitev stika z Bogom, kot tudi ustavitev vsakodnevne rutine, ki jo živiva v odnosu drug do drugega in do otrok. Se že veselimo udeležbe na zakonski skupini.”
—————————
Karina in Toni
Tagged on:
Call Now Button