Predavanja

Pripravljamo predavanja  o medsebojnih odnosih (v družini, v šoli, na delovnem mestu …) in družini v vseh razvojnih ciklih (zaljubljenost, vzpostavitev partnerskega odnosa, poroka, pričakovanje in prihod otroka, prvič v vrtec in v šolo, odhod otrok od doma in prazno gnezdo …).

Teme predavanj izvajamo tudi po dogovoru in jih lahko poljubno razširimo ali združimo ter jih prilagodimo vašim željam in potrebam.

Kontakt.

 

Najina rast v odnosu

Predavanje je namenjeno parom, ki se odločajo za poroko, in poteka v okviru priprave na zakon, vsak mesec pri Frančiškanih v Mariboru. Več…

big-blue-divider-hi

Premagati stres

Sodoben način življenja nam prinaša pozno izzivov, lepih in težjih. S stresom se srečujemo vsak dan: v službi, doma, v širšem in ožjem okolju. Kar je lahko vir motivacije, elana, zagnanosti in vodi do uspeha, lahko v določenih situacijah postane razlog utrujenosti, zgaranosti, naveličanosti in vodi v izčrpanost, izgorelost, bolezen, ruši odnose v družini in na delovnem mestu. V predavanju bomo spregovorili o tem, kako prepoznati znake stresa in se konstruktivno soočati z njim ter kako ustvarjati dobre medosebne odnose, ki vodijo k sodelovanju in premagovanju stresa.

Predava: mag. Kornelija Ferčak Folnovič

big-blue-divider-hiIskanje poti iz stresa in zasvojenosti s čuječnostjo v vsakdanjem življenjuČuječnost pomeni zavedanje sebe in drugega na odprt in sprejemajoč način. Raziskave kažejo, da uporaba čuječnosti v vsakdanjem življenju izboljša koncentracijo, obvladovanje impulzov, pozitivno vpliva na sprejemanje odločitev in pri ljudeh utrdi skrb zase.Naši možgani se učijo. Sistem učenja možganov temelji na nagrajevanju in ko se možgani »naučijo«, da nam določena vedenja lahko pomagajo iz stiske, jih želijo ohraniti in taka vedenja postanejo navade. Ko govorimo o »slabih navadah«, kot je prenajedanje ali kajenje, je te zelo težko opustiti, saj so možgani »naučeni«, da nam prav te lajšajo stiske. Racionalno zavedanje o škodljivih posledicah slabih navad lahko le delno pomaga rešiti to težavo, saj razmišljajoči del možganov v trenutkih stresa in utrujenosti zmanjša delovanje. To pomeni, da se takrat raje zatečemo tja, kjer smo vajeni hitrega olajšanja – v slabe navade. Te navade tako postanejo del našega dolgotrajnega spomina in služijo izhodu iz stiske, ki nastane iz doživljanja svojega notranjega izkustvenega sveta kot nevzdržnega ter lahko postanejo sprožilci zlorabe in zasvojenosti.Čuječnost ljudem pomaga ohraniti pozornost, ko se pojavi hlepenje. S čuječim zavedanjem svojih misli in telesnih občutkov zaznamo željo po kompulzivnem dejanju, opazujemo kako raste in se spreminja iz trenutka v trenutek in posledično ob tej želji lažje zdržimo in pustimo, da izzveni. Čuječnost tako omogoča nekakšno odčaranje ali prekinitev stika s »slabo navado« ali substanco in utrditev stika s sabo.

mag. Anja Mesarič

big-blue-divider-hiMama in hči
Predavanje je namenjeno hčerkam in mamam, ki si želijo bolje razumeti druga drugo in graditi zdrave odnose. Udeleženke predavanja prisluhnejo temam: kako se doživljam ob tebi; kaj pogrešam in za kaj sem hvaležna; katere vzorce medosebnega povezovanja sem prejela ob tebi, mama; kakšno podobo hčerke in mame nosim v sebi; kako to, da se v določenih stvareh ne slišiva dovolj dobro; česa me je strah in kaj si želim.
Za spremembe potrebujemo pogum in eden od pogumnih korakov je gotovo soočenje s svojimi notranjim svetom. Nezadovoljstvo se pogosto konča z nerganjem in tarnanjem zaradi situacije v kateri smo. “Ne delam namreč tega, kar hočem (Rim 7,15)” je nekaj kar nam pride na misel, kadar druga drugo prizadenemo. Kako se bomo s tem soočale? Ali bomo dovolile, da rane zastarajo?  Mar ne bi bilo čudovito, če bi namesto tarnanja nad svojimi mamami ali hčerkami raje zaupale svojim najbližjim ali prijateljicam na kavi: “Moja hči je lahko ponosna nase. Hvaležna sem zanjo!” ali “Z mamo imava kdaj težke trenutke, a njena želja in prizadevanje, da bi imeli lep odnos, mi res veliko pomeni!”
Predava: mag. s. Polonca Majcenovič
big-blue-divider-hiGradimo odnos s svojim otrokom

Večer za starše

Temelj odnosa z otrokom je, da ga razumemo. V prvem delu večeru bomo pogledali kaj pomenijo starševska vprašanja in trditve: “Ne razumem te! Zakaj delaš to, kar delaš?! Le kaj si mislil?!” Pozornost bomo posvetili doživljanju staršev in otroka. Zanimalo nas bo ozadje otrokovega vedenja. Kako ravnati, kadar je otrok nadležen, se upira, maščuje ali se izogiba?

V drugem delu se bomo srečali z jezo in poskušali odgovoriti na vprašanje kako naj jo uporabimo v svoje dobro in dobro svojih otrok.

Predava: mag. s. Polonca Majcenovič

big-blue-divider-hiPestrost odnosov v družini za dobro vseh

V družini se prepletajo različni odnosi, vsak s svojo dinamiko (mož-žena, oče-mama, oče-sin, mama-hči, otroci med seboj, družina-stari starši, družina-okolje…). Vsakdo si želi, da bi se v družini počutil varnega in zadovoljnega, da bi bilo v družini razumevanje in potrebni pogoji za zdravo rast in razvoj.  Za dosego tega pa je dragoceno upoštevati nekaj zakonitosti: vlogo vsakega posameznika, prevzemanje le lastne odgovornosti, potrebne razmejiteve, medsebojno spoštovanje … To in še kaj velja tudi v razširjenih  in enostarševskih družinah.

Predava:  s. Veronika Verbič

big-blue-divider-hi

Postavljanje meja v vzgoji

Danes si starši in vzgojitelji dnevno postavljamo vprašanje kako naj postavimo otroku meje. Postavljanje meja večkrat doživljamo kot naporen proces. O postavljanju meja se v preteklosti ni toliko govorilo. Kako to, da je postalo vprašanje meja danes tako aktualno? Na postavljanje meja vplivajo dejavniki, katerih poznavanje nam omogoča več svobode in sproščenosti v odnosu do sebe in osebe, ki ji postavimo meje. Kako naj torej postavljamo meje? Tako, kot so jih naši starši ali tako, kot beremo v knjigah ali nam svetujejo strokovnjaki za vzgojo? Odgovori so kompleksni in predavanje bo priložnost za iskanje le-teh.

Predava: mag. s. Polonca Majcenovič

big-blue-divider-hi

Otroci so dragoceni: razvijanje otrokove samopodobe

Pozitivna samopodoba in občutek lastne vrednosti  sta pomembna  za zdravo rast in zdrav razvoj otroka. Otroku pomagata, da lažje stopa po poti odraščanja in se sooča z vsakdanjimi izzivi. Kako razvijati otrokovo samopodobo s katero bo zadovoljen; kako se soočati z neuspehom otroka in kako pomagati otroku premagovati poraze in krepiti njegovo samozavest? Na ta vprašanja bomo iskali odgovore na predavanju.

Predava: mag. Kornelija Ferčak Folnovič

big-blue-divider-hi

Zasvojenost v družini

V predavanju bomo spregovorili o posledicah, ki jih puščajo kemične in nekemične zasvojenosti v odnosih. Spoznavali bomo svet odnosov, v katerem odraščajo otroci v družinah z zasvojenostjo in na kakšen način se z vzorcem zasvojenosti soočajo v odraslosti.Kaj je tisto, kar nam preprečuje zdrav način življenja? Kdo nas lahko podpre, da bi živeli ustvarjalno in polno življenje?

V drugem delu predavanja bomo pozornost posvetili tudi preventivi in poskušali odgovoriti na to kako naj svoje otroke obvarujemo pred begom v omamo.

Predava: mag. s. Polonca Majcenovič